Wat is een SSL Certificaat?

27 jan 2024

Een SSL-certificaat: wat is dat precies? Wanneer een gebruiker een website met een SSL-certificaat oproept, controleert de browser bij de uitgever van het certificaat of het nog geldig is en of het aan alle eisen voldoet. Als alles in orde is, is de verbinding versleuteld. U herkent dit aan het hangslotje dat in de browserbalk…

cropped-favicon.webp

WebsiteNu

ssl beveiliging

Een SSL-certificaat: wat is dat precies?

Wanneer een gebruiker een website met een SSL-certificaat oproept, controleert de browser bij de uitgever van het certificaat of het nog geldig is en of het aan alle eisen voldoet. Als alles in orde is, is de verbinding versleuteld. U herkent dit aan het hangslotje dat in de browserbalk verschijnt. Hierdoor worden gegevens zoals persoonlijke informatie, inloggegevens of betalingsgegevens die tussen de gebruiker en de webserver worden uitgewisseld, beschermd tegen onderschepping door derden. En hoe? Door de gegevens onleesbaar te maken. Dit garandeert een veilige verbinding voor zowel de gebruiker als de beheerder van de website.

Welk type SSL-certificaat heb ik nodig?

Er zijn drie gangbare SSL-certificaten:

Domain Validated (DV) certificaten.

Dit type SSL-certificaat is het meest gebruikte certificaat. U verkrijgt dit certificaat door het eigendom van uw domeinnaam te verifiëren bij een certificaatautoriteit. Hierdoor is het relatief snel te verkrijgen en is het vooral geschikt voor persoonlijke websites of blogs.

Organization Validated (OV) Certificaten:

Dit type SSL-certificaat gaat een stap verder dan het DV-certificaat. Om dit certificaat te verkrijgen moet de certificeringsautoriteit de identiteit van de organisatie verifiëren. Het OV-certificaat wordt vooral gebruikt voor zakelijke websites.

Extended Validation (EV) certificaten:

Dit is het veiligste type SSL-certificaat. Ze vereisen een grondige verificatie van de identiteit van de organisatie door de certificatieautoriteit. Het EV-certificaat wordt vooral gebruikt door grote bedrijven en financiële instellingen.

Welk type SSL-certificaat u moet kiezen voor uw website of webshop hangt dus af van uw eisen en het doel van de website. In de meeste gevallen volstaat een DV-certificaat, maar als u meerdere domeinen heeft die u wilt beveiligen of als u meer vertrouwen wilt wekken bij uw klanten, kunt u beter een ander certificaat kiezen. Maar maakt u zich geen zorgen: een goede host zal deze beslissing voor u nemen.

Een SSL-certificaat kopen en installeren

Er zijn verschillende manieren om een SSL-certificaat aan te schaffen en te installeren. Als u uw website laat hosten door een professionele webhosting provider, zorgen zij meestal voor alles met betrekking tot het SSL-certificaat. Om u een idee te geven van hoe het aankoopproces werkt, hebben wij hieronder een algemeen voorbeeld gegeven:

  • Vergelijk verschillende aanbieders van certificaten en beslis welke aanbieder het beste bij uw website past.
  • Vraag een certificaataanvraag (CSR) aan bij de webserver waarop u het certificaat wilt installeren. Een CSR is een bestand dat de belangrijkste informatie over uw website bevat. Denk aan de domeinnaam en de gegevens van het bedrijf dat de website beheert.
  • Elke certificeringsautoriteit heeft haar eigen verificatieprocedure. Doorloop de procedure van de instantie die je hebt gekozen. Dit kan een telefonische verificatie zijn, een bevestiging per e-mail of het uploaden van een specifiek bestand.
  • Na verificatie ontvangt u het SSL-certificaat. Download dit certificaat en importeer het naar de webserver.
  • Configureer de webserver om het SSL-certificaat te gebruiken.
  • Test de installatie door uw website te bezoeken. Begint de website met https:// en wordt het slotje weergegeven? Dan is het SSL-certificaat met succes geïnstalleerd op uw website. Als er alleen http:// verschijnt, is de website niet beveiligd.

Een SSL-certificaat installeren en beheren

Het SSL-certificaat wordt geïnstalleerd in de webhostingbeheeromgeving van uw website. Op basis van belangrijke bedrijfsinformatie wordt een certificaataanvraag (CSR) gedaan. Op basis van deze aanvraag wordt automatisch een private key aangemaakt, die uiteindelijk aan het SSL-certificaat wordt gekoppeld. Op basis van dit certificaat kunnen bezoekers van uw website zien wie het certificaat heeft uitgegeven en of het betrouwbaar is.

Het webhostingbedrijf dat het SSL-certificaat voor uw website heeft aangeschaft, beheert ook het certificaat. Zij zorgen ervoor dat het certificaat wordt bijgewerkt als het verloopt en controleren regelmatig of het nog goed werkt. Zo hoeft u zich als eigenaar van de website nergens zorgen over te maken.

De impact van een SSL-certificaat op uw Google ranking

Het beveiligen van uw website met een SSL-certificaat kan een positieve invloed hebben op uw ranking in zoekmachines zoals Google. De reden hiervoor is dat Google de veiligheid van een website meeneemt in de beoordeling van de kwaliteit van de website. Een SSL-certificaat geeft aan Google aan dat de website veilig is voor de gebruiker om te gebruiken. Dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten. Als uw concurrenten een SSL-certificaat hebben en uw website niet, zal Google de website van de concurrent als veiliger beoordelen en hun website vóór die van u plaatsen in de zoekresultaten. Bovendien geeft het SSL-certificaat de bezoekers van uw website een veilig gevoel.

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

Er zijn verschillende problemen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van een SSL-certificaat. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Verlopen certificaten: Een SSL-certificaat heeft een beperkte geldigheidsduur. Bezoekers van een website met een certificaat dat niet langer geldig is, worden hiervan op de hoogte gebracht wanneer zij de website bezoeken.
  • SSL-certificaat niet vertrouwd: Als het certificaat niet is uitgegeven door een erkende instantie, kunnen sommige browsers waarschuwingen geven wanneer een bezoeker de website probeert te openen, of de website helemaal niet openen.
  • Gedeelde naam: Als de gedeelde naam van een certificaat niet overeenkomt met de domeinnaam waarop het is geïnstalleerd, kan dit leiden tot problemen bij het tot stand brengen van een beveiligde verbinding.
  • Onjuiste configuratie: Een SSL-certificaat moet correct geïnstalleerd zijn op een website. Als dit niet correct gebeurt, kunnen er problemen ontstaan bij het tot stand brengen van een beveiligde verbinding.

Als u met een professionele webhost werkt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de bovengenoemde problemen. Zij zorgen ervoor dat de certificaten tijdig worden vernieuwd en correct worden geïnstalleerd.

Is een SSL-certificaat belangrijk voor uw website?

Het installeren van een SSL-certificaat op uw website heeft drie grote voordelen: adequate beveiliging van (persoons)gegevens, hogere Google-ranking en een veiliger gevoel voor uw websitebezoekers. Dit heeft invloed op uw resultaat. Als een bezoeker zich veilig voelt op uw website en weet dat zijn gegevens veilig zijn, zal hij eerder geneigd zijn uw producten of diensten te kopen. Bovendien beïnvloedt het certificaat uw ranking op Google of een andere zoekmachine. In veel gevallen betekent een hogere positie in de zoekresultaten meer websitebezoekers. En meer websitebezoekers betekent waarschijnlijk ook meer conversies. Een SSL-certificaat is dus onmisbaar voor een goede website.

 

Verplicht of niet?

Met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die in 2018 van kracht wordt, wordt er veel van u als bedrijf verwacht als het gaat om gegevensbescherming. Het SSL-certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen uw website en de bezoeker. Maar is een SSL-certificaat ook verplicht? Het AVG-certificaat is verplicht als u persoonsgegevens deelt op uw website. Denk hierbij aan het contactformulier, foto’s van personen, testen, betaalgegevens in webshops.

Een SSL-certificaat: wij regelen het voor je!

Ben je op zoek naar een betrouwbare WordPress webhosting partij die deze beveiliging voor je regelt? WebsiteNu staat voor je klaar! Wij leveren niet alleen een gratis SSL-certificaat, maar maken uw website ook veiliger, sneller en stabieler. Zo kunnen u en uw bezoekers blijven genieten! Neem contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.