Wat is een domeinnaam?

Het adres van uw website in gewone taal

WebsiteNU registreert de domeinnaam die u wilt, indien deze nog aanwezig is. Als u al een domeinnaam geregistreert hebt, dan kunnen we deze voor u verhuizen, zodat de registratie, de webhosting en het beheer allemaal bij één leverancier zijn ondergebracht. Deze verhuizing is gratis.

Een domeinnaam is simpelweg het adres dat mensen in hun webbrowser typen om een website te bezoeken. Het is een leesbaar label dat is gekoppeld aan een numeriek IP-adres, dat de specifieke locatie van een website op het internet identificeert. Hier zijn enkele belangrijke punten over domeinnamen op een informele manier uitgelegd:

 • Adres van uw website
  Zie het als het adres van uw huis, maar dan voor uw website. Bijvoorbeeld, “google.com” is de domeinnaam voor Google.
 • Makkelijker te onthouden
  In plaats van een lang en moeilijk te onthouden IP-adres (zoals 192.168.1.1), gebruikt u een eenvoudige naam (zoals “mijnwebsite.nl”).
 • Uniek
  Elke domeinnaam is uniek. Er kan maar één “google.com” zijn, net zoals er maar één bepaald huisadres in de straat is.
 • Extensies
  Domeinnamen eindigen vaak op iets als .com, .nl, .org, etc. Deze extensies geven vaak een idee van het type website of het land van herkomst.
 • Registratie
  Om een domeinnaam te gebruiken, moet u deze registreren. Dit lijkt een beetje op het kopen van een stuk grond voor uwe huis. Om het gemakkelijk te maken is de domeinnaam inbegrepen bij al onze pakketten.
 • DNS
  Achter de schermen gebruiken computers een systeem genaamd DNS (Domain Name System) om de domeinnaam om te zetten in het bijbehorende IP-adres, zodat ze de juiste website kunnen vinden.
 • Subdomeinen
  U kunt uw domeinnaam ook onderverdelen in subdomeinen. Bijvoorbeeld, in “blog.mijnwebsite.nl” is “blog” een subdomein van “mijnwebsite.nl”. Bij al onze pakketten kunnen een onbeperkt aantal domeinnamen worden aangemaakt.
 • Kosten
  Een domeinnaam kost meestal geld om te registreren en te behouden, vergelijkbaar met het betalen van huur of een hypotheek. Bij al onze pakketten hoeft er niet apart betaald te worden voor de domeinnaam.

Door deze eenvoudige analogieën kunt u een beter begrip krijgen van wat een domeinnaam is en hoe die werkt. Wil u ook met een website beginnen? Lees hier dan meer over hoe dat werkt.