Waarom website backups?

Backups zijn super belangrijk!

Alle WebsiteNU ontwikkel pakketten worden geleverd met één van de beste, meest uitgebreide en professionele back-up plug-ins namelijk, WPVivid Pro. Daarmee kunt u zelf bepalen hoeveel back-ups u wilt maken en bepaalt waar u deze back-ups opslaat.
Wij adviseren om de back-ups op te slaan op Google Drive, DropBox of OneDrive!

Stel u voor: u hebt maandenlang hard gewerkt aan uw website. Alles ziet er prachtig uit, de inhoud is perfect, en uw bezoekers zijn tevreden. Maar dan, op een dag, gebeurt het ondenkbare – uw site crasht en al uw werk is weg. Klinkt als een nachtmerrie, toch? Dat is precies waarom het maken van website backups zo cruciaal is. Laten we eens kijken naar waarom backups belangrijk zijn en hoe u ze eenvoudig kunt maken.

Waarom zijn website back-ups belangrijk?

  1. Bescherming tegen hackers
    Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar manieren om websites te hacken. Een back-up zorgt ervoor dat u uw website snel kunt laten herstellen als u slachtoffer bent geworden van een aanval.
  2. Menselijke fouten
    Iedereen maakt fouten. Misschien verwijderd u per ongeluk een belangrijke pagina of breekt u de site met een verkeerde aanpassing of verkeerde update. Met een back-up kunt u snel terug naar een werkende versie van de site.
  3. Software updates
    Soms kan een update van het CMS (WordPress), plug-ins of thema’s problemen veroorzaken. Een back-up geeft u de mogelijkheid om terug te gaan naar de vorige staat als iets misgaat.
  4. Serverproblemen
    Webhosts kunnen ook problemen hebben. Een servercrash of hardware storing kan leiden tot gegevensverlies. Back-ups beschermen uw site tegen deze onverwachte problemen.

Hoe maakt u een back-up van uw website?

  1. Gebruik een plug-in
    Als u een WordPress-site hebt, zijn er tal van plug-ins die uw leven een stuk gemakkelijker maken. Plug-ins zoals UpdraftPlus, WPVivid en Duplicator zijn populair en gebruiksvriendelijk.
  2. Handmatige back-ups
    U kunt ook handmatig back-ups maken door de bestanden van uw website te downloaden via FTP en de database te exporteren via phpMyAdmin. Dit is iets technischer, veel tijdrovender, maar niet onmogelijk.
  3. Hosting provider backups
    Veel webhosting bedrijven bieden automatische back-ups aan. Check bij uw provider wat de mogelijkheden zijn en zorg ervoor dat u weet hoe u toegang krijgt tot deze back-ups.
  4. Cloud storage
    Bewaar uw back-ups op een veilige plek zoals Google Drive, Dropbox of een andere opslag dienst. Dit zorgt ervoor dat u altijd een kopie buiten uw eigen hardware hebt.

Hoe vaak een back-up maken?

De frequentie van de back-ups hangt af van hoe vaak u uw site bijwerkt. Als u dagelijks nieuwe content toevoegt of regelmatig wijzigingen aanbrengt, is een dagelijkse back-up een goed idee. Voor minder dynamische sites kunnen wekelijkse of maandelijkse back-ups voldoende zijn.

Voor webshops is een dagelijkse back-up van de bestanden en minstens één back-up per uur van de database noodzakelijk.

Tips voor effectieve back-ups

  • Test uw back-ups
    Zorg ervoor dat u regelmatig controleert of de back-ups daadwerkelijk werken en u ze kunt terugzetten.
  • Meerdere back-ups
    Bewaar meerdere versies van uw back-ups, voor het geval er iets mis is met de meest recente.
  • Automatiseer het proces
    Gebruik plug-ins die het back-up proces automatiseren, zodat u het niet vergeet.

Conclusie

Website back-ups zijn uw verzekering tegen het onverwachte. Ze geven u gemoedsrust en de zekerheid dat u snel kunt herstellen van problemen zonder al te veel hoofdpijn. Maak een plan, kies de juiste tools en zorg ervoor dat u altijd een recente back-up bij de hand hebt. Zo bent u voorbereid op wat er ook op uw pad komt en blijft uw website veilig en operationeel.