Dagelijkse beveiligingsscan

Wat, waarom en hoe?

Op alle WebsiteNU ontwikkel pakketten wordt er dagelijks een beveiligingsscan uitgevoerd. Zodra deze scan iets verdachts opmerkt worden wij daar van op de hoogte gesteld en lossen wij het probleem op. 

Een dagelijks beveiligingsscan is een proces waarbij computer­systemen, netwerken en softwaretoepassingen dagelijks worden gecontroleerd op kwetsbaarheden en potentiële bedreigingen. Dit kan variëren van het scannen naar bekende malware, het controleren op kwetsbaarheden in software, tot het analyseren van verdachte activiteiten op het netwerk.

Waarom is een dagelijkse beveiligingsscan belangrijk

 1. Voorkomen van aanvallen
  Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Een dagelijkse scan helpt bij het identificeren en neutraliseren van bedreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten.
 2. Vroegtijdige detectie
  Door dagelijks te scannen kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord, waardoor de kans op ernstige incidenten wordt verminderd.
 3. Conformiteit en wetgeving
  Veel industrieën zijn gebonden aan strikte regelgeving die regelmatige beveiligingsscans vereist. Dagelijkse scans helpen organisaties om te voldoen aan deze eisen.
 4. Bescherming van gevoelige gegevens
  Regelmatige scans helpen bij het beschermen van gevoelige informatie zoals klantgegevens, financiële gegevens en intellectueel eigendom tegen diefstal of misbruik.

Hoe voert u een dagelijks beveiligingsscan uit?

 1. Kies de juiste tools
  Er zijn verschillende tools beschikbaar voor beveiligingsscans, zoals antivirussoftware, antimalwareprogramma’s en gespecialiseerde netwerkbeveiligingssystemen. Kies tools die passen bij de behoeften van uw organisatie.
 2. Automatiseer het proces
  Automatisering zorgt ervoor dat scans consequent en zonder fouten worden uitgevoerd. De meeste moderne beveiligingstools bieden mogelijkheden voor geautomatiseerde scans.
 3. Stel scanrichtlijnen op
  Bepaal welke systemen, netwerken en applicaties dagelijks gescand moeten worden. Dit kan variëren afhankelijk van de kritieke aard van de systemen en de gegevens die ze verwerken.
 4. Analyseer en reageer op resultaten
  Het is niet voldoende om alleen te scannen; de resultaten moeten ook geanalyseerd worden. Zorg ervoor dat er een duidelijk protocol is voor het reageren op gedetecteerde bedreigingen.
 5. Houd plug-ins en thema’s Up-to-Date
  Beveiligingssoftware moet regelmatig worden bijgewerkt om nieuwe bedreigingen te kunnen detecteren. Zorg ervoor dat updates z.s.m worden geïnstalleerd of plan dagelijkse updates in.

Door dagelijks beveiligingsscans uit te voeren, kunnen organisaties de beveiliging van hun systemen aanzienlijk verbeteren, risico’s minimaliseren en voldoen aan regelgevingseisen. Het is een proactieve maatregel die helpt om de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens te waarborgen.