Zelf zoekmachine optimalisatie uitvoeren

De term die het meest gebruikt wordt voor zoekmachine optimalisatie is SEO. Deze term gaan wij dan ook gebruiken op deze pagina.

Met SEO (zoekmachine optimalisatie) wordt de inhoud van de website pagina’s van een website of webshop geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Door deze optimalisatie zullen de zoekmachines beter in staat zijn om de inhoud van de pagina te koppelen met de zoekopdrachten die door uw potentiële klanten in hun browser worden ingevoerd.

Als de SEO op uw pagina’s goed is uitgevoerd dan zal uw website door veel meer zoekers gevonden worden, waardoor u dus veel meer bezoekers op uw website krijgt.

Moet SEO door specialisten worden gedaan?

Voor ZZP’ers en kleine bedrijven is het aan te raden om de standaard SEO zelf te doen. De belangrijkste reden daarvoor is dat SEO door specialisten een behoorlijk dure aangelegenheid is, die voor de meeste kleine bedrijven niet betaalbaar is.

Het uitvoeren van SEO door u zelf is niet moeilijk, omdat alle belangrijke technische onderdelen van de zoekmachine optimalisatie al in onze websites en webshops zijn opgenomen en u daar dus helemaal niet naar hoeft om te kijken.

In het kort komt zoekmachine optimalisatie voor de pagina’s van uw website er op neer dat u er voor zorgt dat de volgende zaken in orde zijn:

  1. Probeer om op elke pagina van uw website voldoende tekst te schrijven (minstens 400 woorden). Zorg er voor dat deze tekst duidelijk en in gewoon Nederlands beschrijft waar de pagina over gaat. Google zal dan uw webpagina veel beter kunnen indexeren waardoor uw website hoger in de zoekresultaten zal komen te staan.
  2. Een pagina titel die de inhoud van de pagina kort maar krachtig omschrijft.
    Dit onderdeel is al in orde gemaakt tijdens de ontwikkeling van uw website en hoeft daarom ook bijna nooit te worden aangepast, omdat de titel automatisch voor elke pagina wordt ingevuld.
  3. Dat de inhoud van de pagina goed geschreven is en volledig aansluit op de in de titel omschreven inhoud.
    Dit is eigenlijk het meest belangrijke en voor velen het lastigste onderdeel van de SEO. Elke pagina moet foutloos, maar goed en begrijpelijk geschreven zijn. De inhoud mag alleen maar gaan over het in de titel genoemde onderwerp en dat zorgt er dan automatisch voor dat de pagina goed gevonden gaat worden door de zoekmachines.
  4. Schema.org instellingen
    Voor niet vakmensen is deze optimalisatie bijna niet goed uit te voeren. Daarom zorgen wij er voor dat dit juist is ingesteld voor uw website pagina’s.
 

Op al onze websites wordt een zoekmachine optimalisatie plugin geplaatst waarmee u deze punten eenvoudig kunt instellen. Ook wordt u door deze plugin adviezen gegeven om de optimalisatie te verbeteren.

Als u zelf geen echt goede schrijver bent dan is ons advies is dan ook om de pagina teksten te laten schrijven door een tekstschrijver. Een goede en betaalbare tekstschrijver die wij u kunnen aanraden is Tekstbureau Glasheldere Taal.

Om het voor de zoekmachines eenvoudiger te maken om een goede samenvatting van de inhoud van de webpagina te tonen in de zoekresultaten, raden wij u aan om deze samenvatting zelf te schrijven. Dit kunt u doen door een deel van de pagina inhoud voor dit doel te gebruiken. Wij leveren altijd een zoekmachine optimalisatie plugin bij al onze websites.

Hoe lang duurt het voordat de website wordt gevonden?

Telkens als u wijzigingen aan uw website inhoud maakt wordt dit aan de belangrijke zoekmachines gemeld. Helaas kunnen wij en u niet bepalen wanneer de zoekpagina’s uw website gaan indexeren.

Voor bestaande pagina’s is de aanpassing meest binnen enkele dagen opgenomen in de index van de zoekmachines. Voor een nieuwe website kan dit enkele weken duren.

Verwacht niet dat uw website binnen enkele weken op de eerste pagina van de zoekresultaten staat. Dit kan, afhankelijk van de website inhoud, enkele maanden gaan duren, maar misschien komt uw website nooit op de eerste pagina.

De enige manier om zeker te weten dat uw website op de eerste pagina van bijvoorbeeld Google wordt getoond, is adverteren. De kosten van deze advertenties zijn echter vaak extreem hoog.